Letná dávka vitamínov podľa Rawlicious.
Bez ktorých vitamínov sa v lete nazaobídeme? Čo nám hrozí, ak ich je v organizme málo a ako ich doplniť chutne a jednoducho? Pozrime sa spolu na super recepty plné čerstvej listovej zeleniny a ovocia.

1. Vitamín C chráni pred baktériami, vírusmi a poškodením kože
Céčko je najdôležitejší antioxidant a bojovník proti baktériám, vírusom i plesniam. V dostatočnom množstve ho potrebujeme i počas leta. Čo sa deje, ak ho prijímame nedostatočne? Sme náchylnejší napríklad na nachladnutie spôsobené rýchlym prechodom z klimatizovaných miestností do vonkajšieho prostredia. Ženy s oslabenou imunitou pri návšteve kúpaliska ľahšie podľahnú kvasinkovým infekciám. Nehovoriac o tom, že vitamín C chráni ľudskú pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi. Céčko tiež ovplyvňuje spracovanie železa. Ak v tele železo chýba, vzniká anémia vyznačujúca sa únavou, bledosťou a pod.
- Ako ho doplniť? V lete máme k dispozícii množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. Vitamín C je bohato zastúpený v jahodách, paprike, listovej zelenine, ríbezliach či petržlenovej vňati.
Rawlicious tip: Pink summer shake
Suroviny:
šálka jahôd
1/2 šálky ríbezlí
banán
lyžica mandlí
lyžica medu
šálka vody alebo rastlinného mlieka
2. Vitamín A je dôležitý pre pokožku i imunitu
Jednou zo schopností vitamínu A je pohlcovanie voľných radikálov, a preto je tiež dôležitý pre silnú obranyschopnosť. Počas horúcich dní teda organizmus chráni pred rozličnými zdravotnými problémami (vírusové ochorenia, poškodenie pokožky, poruchy zraku).
- Ako ho doplniť? Vo forme provitamínu sa nachádza v brokolici, špenáte, rajčinách atď. V podobe vitamínu v rybách, mlieku a vnútornostiach.
Rawlicious tip: Brokolicovo-špenátová krémová polievka s pórom a šampiónmi
Brokolica je skutočná výživová bomba! Obsahuje veľké množstvo draslíka, železa, fosforu i horčíka, selén, zinok aj síru. Má tiež vysoký obsah biotínu, vitamínov B9, B3, E, C a betakaroténov. Čím sú ružičky tmavšie, tým viac provitamínov A aj vitamínov z nich získate.
Suroviny
1 ks brokolica
1 bal. špenát baby
1 ks pór
3 ks zemiak
šampiňóny
3 strúčiky cesnak
1,2 l vývar
soľ, korenie, čerstvé bylinky podľa chuti
Nakrájaný pórik a rozdrvený cesnak speníme na olivovom oleji a restujeme do sklovita. Pridáme brokolicu rozobratú na ružicky, špenátové listy a zalejeme horúcim vývarom. Následne vložíme zemiaky nakrájané na maličké kocky. Dochutíme soľou a korením. Varíme cca 15 minút. Rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka a ak treba, ešte doladíme chute... Nakoniec pridáme orestované plátky šampiňónov a čerstvé bylinky.
3. Vitamíny zo skupiny B udržia vás i váš metabolizmus vo forme
Komplex B vitamínov je nevyhnutný pre výrobu energie v ľudskom tele. Keďže tieto vitamíny pracujú tímovo, ak niektorí z nich chýba, zvyčajne dôjde k vzniku únavy, malátnosti, svalových kŕčov, ale aj podráždenosti a spomaleniu metabolizmu. Keďže väčšina z nás si chce letné mesiace užiť a túžime byť vo forme, je potrebné jesť dostatok potravín bohatých na vitamíny skupiny B.
- Ako ich doplniť? Vitamíny skupiny B sa nachádzajú napr. v obilninách, strukovinách, droždí, orechoch, mäse, rybách, mliečnych výrobkoch.
Rawlicious tip: Nepečený orechový dezert
Suroviny:
Spodná vrstva:
- 80g ďatlí
- 60g vlašských orechov
Stredná vrstva:
- 150g kešu orechov
- malá plechovka kokosovej smotany
- 35g agáve sirupu
- 20g kokosového oleja
- štipka vanilky
- limetková šťava
Vrchná vrstva:
- 20g arašidového masla
- 5g kokosového oleja
Poleva a ozdoba:
- 40g kvalitnej horkej čokolády
- asi 20g nesolených nepražených arašidov
Postup:
Kešu orechy v ideálnom prípade necháme cez noc namočené v chladničke. Ak zabudneme, alebo nestíhame, môžeme proces urýchliť a zalejeme ich horúcou vodou a necháme odstáť aspoň hodinu a pol.
Medzitým si pripravíme spodnú vrstvu. Jednoducho rozmixujeme ďatle na pastu (ak máme slabý mixér, vôbec nevadí, ak sa úplne nevymixujú) a zmiešame s vopred nasekanými alebo rozmixovanými vlašskými orechmi. Túto zmes natlačíme do košíčkov.
Vodu z namočených kešu zlejeme a orechy si rozmixujeme na hladký krém. Zamiešame s agáve sirupom, lyžicou limetkovej alebo citrónovej šťavy, rozpusteným kokosovým olejom a tuhou časťou z kokosovej smotany. Dochutíme štipkou vanilky. Nemusí to byť príliš sladké, pretože na vrch pôjde ešte sladká "karamelová" vrstva a čokoláda. Navrstvíme na ďatlovú vrstvu.
Vrchnú vrstvu si pripravíme zmiešaním arašidového masla spolu s kokosovým olejom a zriedime vodou na pomerne tekutú zmes, môžeme doladiť lyžičkou medu alebo agáve. Touto zmesou ozdobíme strednú- kešu vrstvu.
Nakoniec si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, ktorá pôjde na vrch. Čokoládu ešte posypeme arašidmi a odložíme stuhnúť do chladničky. Kešu krém úplne nestuhne, takže kľudne časť vložte aj do mrazničky a tie budú konzistenciou ešte lepšie. Dobrú chuť!