Letná dávka vitamínov podľa Rawlicious.

06.07.2020

Bez ktorých vitamínov sa v lete nazaobídeme? Čo nám hrozí, ak ich je v organizme málo a ako ich doplniť chutne a jednoducho? Pozrime sa spolu na super recepty plné čerstvej listovej zeleniny a ovocia.

1. Vitamín C chráni pred baktériami, vírusmi a poškodením kože

Céčko je najdôležitejší antioxidant a bojovník proti baktériám, vírusom i plesniam. V dostatočnom množstve ho potrebujeme i počas leta. Čo sa deje, ak ho prijímame nedostatočne? Sme náchylnejší napríklad na nachladnutie spôsobené rýchlym prechodom z klimatizovaných miestností do vonkajšieho prostredia. Ženy s oslabenou imunitou pri návšteve kúpaliska ľahšie podľahnú kvasinkovým infekciám. Nehovoriac o tom, že vitamín C chráni ľudskú pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi. Céčko tiež ovplyvňuje spracovanie železa. Ak v tele železo chýba, vzniká anémia vyznačujúca sa únavou, bledosťou a pod.

  • Ako ho doplniť? V lete máme k dispozícii množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. Vitamín C je bohato zastúpený v jahodách, paprike, listovej zelenine, ríbezliach či petržlenovej vňati.

Rawlicious tip: Pink summer shake

Suroviny:

šálka jahôd

1/2 šálky ríbezlí

banán

lyžica mandlí

lyžica medu

šálka vody alebo rastlinného mlieka

2. Vitamín A je dôležitý pre pokožku i imunitu

Jednou zo schopností vitamínu A je pohlcovanie voľných radikálov, a preto je tiež dôležitý pre silnú obranyschopnosť. Počas horúcich dní teda organizmus chráni pred rozličnými zdravotnými problémami (vírusové ochorenia, poškodenie pokožky, poruchy zraku).

  • Ako ho doplniť? Vo forme provitamínu sa nachádza v brokolici, špenáte, rajčinách atď. V podobe vitamínu v rybách, mlieku a vnútornostiach.

Rawlicious tipBrokolicovo-špenátová krémová polievka s pórom a šampiónmi

Brokolica je skutočná výživová bomba! Obsahuje veľké množstvo draslíka, železa, fosforu i horčíka, selén, zinok aj síru. Má tiež vysoký obsah biotínu, vitamínov B9, B3, E, C a betakaroténov. Čím sú ružičky tmavšie, tým viac provitamínov A aj vitamínov z nich získate. 

Suroviny

1 ks brokolica
1 bal. špenát baby
1 ks pór
3 ks zemiak
šampiňóny
3 strúčiky cesnak
1,2 l vývar
soľ, korenie, čerstvé bylinky podľa chuti

Nakrájaný pórik a rozdrvený cesnak speníme na olivovom oleji a restujeme do sklovita. Pridáme brokolicu rozobratú na ružicky, špenátové listy a zalejeme horúcim vývarom. Následne vložíme zemiaky nakrájané na maličké kocky. Dochutíme soľou a korením. Varíme cca 15 minút. Rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka a ak treba, ešte doladíme chute... Nakoniec pridáme orestované plátky šampiňónov a čerstvé bylinky.


3. Vitamíny zo skupiny B udržia vás i váš metabolizmus vo forme

Komplex B vitamínov je nevyhnutný pre výrobu energie v ľudskom tele. Keďže tieto vitamíny pracujú tímovo, ak niektorí z nich chýba, zvyčajne dôjde k vzniku únavy, malátnosti, svalových kŕčov, ale aj podráždenosti a spomaleniu metabolizmu. Keďže väčšina z nás si chce letné mesiace užiť a túžime byť vo forme, je potrebné jesť dostatok potravín bohatých na vitamíny skupiny B.

  • Ako ich doplniť? Vitamíny skupiny B sa nachádzajú napr. v obilninách, strukovinách, droždí, orechoch, mäse, rybách, mliečnych výrobkoch.

Rawlicious tip: Nepečený orechový dezert

Suroviny:

Spodná vrstva:

  • 80g ďatlí
  • 60g vlašských orechov

Stredná vrstva:

  • 150g kešu orechov
  • malá plechovka kokosovej smotany
  • 35g agáve sirupu
  • 20g kokosového oleja 
  • štipka vanilky
  • limetková šťava

Vrchná vrstva:

  • 20g arašidového masla
  • 5g kokosového oleja 

Poleva a ozdoba:

  • 40g kvalitnej horkej čokolády
  • asi 20g nesolených nepražených arašidov

Postup:

Kešu orechy v ideálnom prípade necháme cez noc namočené v chladničke. Ak zabudneme, alebo nestíhame, môžeme proces urýchliť a zalejeme ich horúcou vodou a necháme odstáť aspoň hodinu a pol.

Medzitým si pripravíme spodnú vrstvu. Jednoducho rozmixujeme ďatle na pastu (ak máme slabý mixér, vôbec nevadí, ak sa úplne nevymixujú) a zmiešame s vopred nasekanými alebo rozmixovanými vlašskými orechmi. Túto zmes natlačíme do košíčkov.

Vodu z namočených kešu zlejeme a orechy si rozmixujeme na hladký krém. Zamiešame s agáve sirupom, lyžicou limetkovej alebo citrónovej šťavy, rozpusteným kokosovým olejom a tuhou časťou z kokosovej smotany. Dochutíme štipkou vanilky. Nemusí to byť príliš sladké, pretože na vrch pôjde ešte sladká "karamelová" vrstva a čokoláda. Navrstvíme na ďatlovú vrstvu. 

Vrchnú vrstvu si pripravíme zmiešaním arašidového masla spolu s kokosovým olejom a zriedime vodou na pomerne tekutú zmes, môžeme doladiť lyžičkou medu alebo agáve. Touto zmesou ozdobíme strednú- kešu vrstvu.

Nakoniec si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, ktorá pôjde na vrch. Čokoládu ešte posypeme arašidmi a odložíme stuhnúť do chladničky. Kešu krém úplne nestuhne, takže kľudne časť vložte aj do mrazničky a tie budú konzistenciou ešte lepšie. Dobrú chuť!