Prečo sú práve zelené smoothies tou najzdravšou voľbou?
Zelené smoothies pozná už v dnešnej dobe hádam každý. Určite ste na ne narazili pri pátraní po zdravých receptoch, ochutnali ste ich, sú vaším denným rituálom alebo ste o nich minimálne počuli. Kladiete si otázku, prečo sú práve zelené drinky vitamínovou bombou? Poďme sa na to spolu pozrieť.

Zelené smoothie je hustý nápoj prevažne z listovej zeleniny (preto tá zelená farba ) s pridaním malého množstva ovocia a vody, rastlinného mlieka alebo čerstvej štavy. Jeho základ teda tvoria zelené, živé potraviny, ktoré sú samy osebe obrovskou injekciou chlorofylu, vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidantov sú nenahraditeľné pre náš organizmus.
Výskumy ukazujú, že práve listová zelenina je pre človeka veľmi dôležitou potravou. A napriek tomu na našom tanieri často chýba. Každý človek by mal denne skonzumovať jednu až dve poriadne porcie tmavej listovej zeleniny, respektíve 0,5 až 1 kg! Zelené smoothies sú teda výbornou voľbou, ako doplniť svoju dennú porciu vitamínov.
Aké sú benefity ich konzumácie? Z vlastnej skúsenosti: pevnejšie nechty, čistejšia pleť, viac energie, pozitívna zmena metabolizmu a vyprázdňovania, prirodzenú chuť na zdravšie potraviny, lepšiu náladu a úbytok na váhe!
K mojim najobľúbenejším zeleným ingredienciám patrí špenát, mangold a kel, krémovosť dodá banán, avokádo či mango a sladkosť datle alebo lyžička medu. Teraz na jar sú výborným zdrojom vitamínov aj zelené trávy, bylinky a divo rastúce rastliny. Stačí tento prírodný poklad len nájsť. Ak chcete účinky svojho zeleného nápoja ešte zvýšiť, pridajte konopné, ľanové alebo chia semienka, rastlinný proteín alebo zopár orechov.
Ak patríte v konzumácií smoothies k začiatočníkom, začnite zľahka. Nemusíte na svojom stravovaní nič špeciálne meniť. Celý systém vášho stravovania nechajte tam, kde sa momentálne nachádza a pridajte zelené smoothie. Ani nebudete vedieť ako a úplne intuitívne začnete siahať po zdravších jedlách. Verte mi!
A ako teda začať? Je to veľmi jednoduché. Potrebujete len zopár čerstvých ingrediencií a kvalitný vysokorýchlostný mixér. Mixér, ktorý dokáže urobiť zelené smoothie by mal byť čo najvýkonnejší. Vďaka silnému motoru bude schopný vymixovať tuhú celulózu listovej zeleniny do tekutej formy. Celulóza, hlavná zložka rastlín, má jednu z najsilnejších molekulárnych štruktúr na tejto planéte. Listová zelenina obsahuje zo všetkých potravinových skupín najviac cenných živín - a tie sú však pekne uložené v bunkách rastlín. Na uvoľnenie všetkých cenných živín z týchto pevných buniek, musí byť narušená ich stena. To je dôvod prečo konzumácia listovej zeleniny bez jej dôkladného rozžuvania nenapĺňa naše potreby nutričných hodnôt. Kvalitný mixér je teda výbornou skratkou k vášmu vitamínmi nabitému nápoju.
Pripravujete svoje prvé smoothie? Začnite šalátom. Vyberte si svoj najobľúbenejší a ak taký nemáte, siahnite po baby špenáte. Pokiaľ máte radi banány, pre váš úvodný smoothie pokus sú výbornou voľbou. Ak nie, vyberte si svoje iné najobľúbenejšie ovocie. Do mixéra dajte: 3 dl prefiltrovanej vody, asi 0,5 kila premytého baby špenátu a 2 zrelé banány, či iné ovocie. Vymixujte do hladka a voilà - máte zelené smootie!
Na záver zopár praktických rád:
- Začnite kombinovať rôzne druhy listovej zeleniny s inou zeleninou a ovocím, nebojte sa zelenej farby
- Skúste použiť aj divo rastúce rastliny - púpavu, žihľavu, či bylinky ako mäta, medovka či bazalka
- Namiesto banánov môžete použiť jablká, hrušky, slivky, nektarinky, mango, kiwi, lesné ovocie...
- Čo sa listovej zeleniny týka, skúste špenát (baby aj poľný), kel, rukolu, šalát polníček, rímsky aj ľadový šalát, šalát lollo rosso a iné druhy.
- Smoothie vám musí chutiť - takže zo začiatku budete preferovať sladšie, no postupne podiel listovej zeleniny zvyšujte.
- Zvolenú listovú zeleninu a ovocie očistite, umyte a pridajte k filtrovanej vode do mixéru. Zmes ochutnávajte priebežne a jednotlivé zložky pridávajte podľa potreby.
- Smoothie možno skladovať v chladničke vo vzduchotesných nádobách po dobu 3 dní.
- Šaláty s menej výraznou chuťou (baby špenát, ľadový šalát) si nevyžadujú takú výrazne sladkú chuť ovocia a preto ich kombinujeme s jablkami, slivkami, broskyňami. Šaláty s výraznou chuťou (kel, rukola) naopak kombinujeme s banánmi, nektarinkami a hurmi kaki.
Na zdravie!