Pridávate do svojho smoothie superfoods?

16.03.2020

Pýtate sa, že čo to vlastne superfoods sú? Pod pojmom "superfoods" si môžeme predstaviť také potraviny, ktoré majú mimoriadny zdraviu prospešný účinok. Sú to zvyčajne potraviny v komplexnej pôvodnej a prírodnej podobe (raw), obsahujúca vysoký obsah rôznych vitamínov, minerálov, antioxidantov, enzýmov či vlákniny. Super potraviny majú teda vo vysokej miere tie látky, ktorých sa nám zvyčajne nedostáva v potrebnej miere. Výhodou super potravín je preto ich komplexný obsah živín, ktoré sú vo svojej prirodzenej podobe a vzájomnom prepojení, a pôsobia tak na náš organizmus oveľa lepšie a účinnejšie ako izolované živiny, izolované vitamíny, hoci prírodného pôvodu. Dopriať si ich pravidelne je teda to najlepšie, čo môžete pre svoje zdravie urobiť.

Ktoré superfoods sú mimoriadne vhodné do smothie?


Zelený jačmeň

Mladé zelené lístky jačmeňa prekypují úžasnou kombináciou velmi dôležitých živín, najmä 20 aminokyselín, z ktorých 8 si ľudské telo nevie vyprodukovať samo. Mladý jačmeň obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Môže dokonce pomôcť při niekterých chorobách či pri chudnutí.

Chlorella

Atraktívna je obsahom širokej škály minerálov, vitamínov, aminokyselín, chlorofylu a antioxidantov. Unikátnou zložkou chlorelly je však tzv. chlorellový rastový faktor (CGF). Už dlhé roky se vedci zaoberajú práve výzkumom tohto faktoru a ukazuje sa, že podporuje regeneráciu tkanív, predovšetkým delenie a rast buniek. Posilňuje schopnosť organizmu likvidovať škodlivé baktérie a má pozitívny vplyv na celkovú obranyschopnosť ľudského tela.

Goji

Plody jasno červenej farby by mali pomôcť s posilnením imunitného systému a mozgovej činnosti, chránia pred ochorením srdca a rakovinou, a tiež podľa čínskej medicíny zlepšujú priemernú dĺžku života.

Kokosový olej

Chráni pred srdcovými ochoreniami zvýšením dobrého cholesterolu - znižuje pomer zlého a zvyšuje pomer dobrého cholesterolu. Napomáhá při liečbe podvýživy, pretože je ľahko stráviteľný a dobre sa vstrebáva. Ničí choroboplodné zárodky bakterií, húb, kvasinek a vírusov. 

Spirulina

Už starovekí Aztékovia ju využívali ako primárny zdroj bielkovín, okrem toho obsahuje veľmi významnú kombináciu vitamínov a minerálov, které dopĺňajú energiu.Medzi ďalšie pozitívne účinky, které sa jej pripisujú, patrí napríklad to, že pomáha pri ľadvinových ochoreniach, zvyšuje obranyschopnosť a prispieva k rýchlejšiemu hojeniu rán.

Chia semienka

Nenápadné malé čierne semienka obsahujú najviac esenciálnych mastných kyselín zo všetkých známych rastlín. Naviac, obsahujú asi 5x viac vápniku ako mlieko, nájdete v nich zhruba dvojnásobok draslíku než v banánoch a asi trikrát viac železa ako v špenáte.

Grécky jogurt

Zasýti, zlepší trávenie a posilní váš imunitný systém. 

Čučoriedky

Nutričné "superstar" nabité vlákninou a vitamínom C.

Ovesné vločky

S vysokým obsahom vlákniny, antioxidantov a množstvom ďalších živín pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu v krvi, pomáhajú tiež pri trávení, a dokonca zlepšujú aj metabolismus.

Špenát

Antioxidanty, protizápalové látky a vitamíny, ktoré podporujú nielen zdravé kosti, sú tým, čo je na tejto populárnej listovej zelenine také pozoruhodné. Iba jesna šálka špenátu obsahuje až 12% doporučenej dennej dávky vápnika a dostatok vitamínu K, čo pomáha zabrániť úbytku kostnej hmoty. Okrem toho je špenát známy pre vysoký obsah železa, ktoré hraje zásadnú rolu v zdravej funkcii červených krviniek, pomáha obnoviť energiu a zvýšiť vitalitu.

Mandle

Dobre známe orechy, ktoré pochádzajú zo starovekej Mezopotámie a Číny patria mdzi najviac nutrične hodnotné. To znamená, že ponúkajú najvyššiu koncentráciu živín v pomere na kalórie v jednej porcii. Porcia s obsahom 191 kalorií obsahuje zároveň 3,4 gramov vlákniny (čo je asi 14 % doporučenej dennej dávky) a zdravú dávku draslíku, vápniku, vitamínu E, horčíku a železa. 

Zázvor

Ľahko pikantný zázvor je hojne používaný nielen ako lahodné dochucovadlo, ale zároveň i ako prírodný liek na všetko - od podráždeného žalúdku až k nežiadúcemu zápalu. Môžete s ním bojovať proti prechladnutiu a chrípke, rovnako ako ho môžu používať budúce mamičky na tehotenské nevoľnosti.

Jablko

Áno, jablko je najcennejší poklad našich záhrad a sadov. Nielen, že je skvelým nízkokalorickým zdrojem vlákniny, ale tiež obsahuje široké spektrum cenných látok, ako sú vitamíny, minerály, enzýmy a mnoho iných. Naviac, je to ovocie vypestované v našich podmienkach, a naše telo teda z neho dokáže vyťažiť ďaleko viac, než z dovážaných exotických druhov ovocia.

Brusnice

Brusnice nám veľmi pomáhají v boji proti zápalu, (často sa napr. užívajú pri infekcií močových ciest) znižujú riziko srdečných ochorení, zlepšujú zdravie ústnej dutiny, zabraňujú kvasinkovým infekciám, a môžu dokonca spomaliť rast niektorých nádorových buniek.